For Somebody Else

Världspremiär: Januari 2020, Göteborgs Internationella Filmfestival
I tävlan: Best Nordic Documentary

For Somebody Else press-kit

“For Somebody Else” är en dokumentär långfilm som jag spelat in i under flertalet resor i Kalifornien, USA 2015-2019. I filmen skildrar jag tre surrogatmödrar inför, under och efter deras graviditeter.

I denna emotionella och tankeväckande skildring får vi följa tre surrogatmammor: inför, under och efter deras graviditeter. Filmen utspelar sig i Kalifornien, USA vilket är den enda platsen på jorden där surrogatarrangemang är helt oreglerat. 

Med stor närhet och observerande kamera kommer tittaren rakt in i familjernas vardag. Vardagens bestyr blandas med läkarbesök, hormonbehandlingar, möten med tilltänkta föräldrar, förlossning, mjölkpumpning mm.

Med For Somebody Else berättar jag en intim historia om hur det är att bära någon annans barn. Detta är en dokumentär som tar tittaren med in till vardagsrummet så väl som till förlossningsrummet med en observerande närvaro.

De mediala bilder jag såg i debatten om surrogatmödraskap hade antingen ett romantiserande skimmer runt sig eller visade upp slavliknande förhållanden. Inga av dessa alternativ upplevde jag som fullständiga och inte heller helt fruktbara för debatten i en svensk kontext. Surrogatmödrarnas känslor och tankar förblev enkla schabloner, deras komplexa situation intresserade mig mer än de enkla svaren.

I Kalifornien träffade jag tre starka kvinnor, som jag ville lära känna, följa deras resa och förstå vad de gick igenom. Som filmskapare ville jag komma i direktkontakt med surrogatmödrarna och deras verklighet, förstå hur de tänkte och kände.

Publiken får följa med på en emotionell och tankeväckande resa tillsammans med dessa fantastiska kvinnor.


Regi och Foto: Sven Blume
Produent: Margarete Jangård, WG Film
Klipp: Hanna Storby
Klipp konsult: Niels Pagh Andersen
Dramaturg:Jesper Osmund och Niels Pagh Andersen
Musik: Isabelle Engman
Ljudläggning och mix: Martin Hennel,
Grade: Rune Felix Holm
Grafik: Lotta Jorgensen
Post producent: Mikey Jones och Emma Anckar
Exekutiv producent: Fredrik Gertten

Kompletterande foto:
Jaron Tauch, Kiki Allgeier, Karolina Pajak, Nathan Mielke

Stort tack till med verkande
Cristal Karlsson
Deanna Ottoway-Wessman
Michelle