Varje Dag Ett Helvete

Livet är enkelt och konkret.
Det handlar om att kirra till en femhundring. Livets största ångest ligger i att bli utan.

”För ett ögonblick tänker jag på barnen, men det gör så ont att jag slutar tänka och låter heroinet göra sitt. På mindre än ett ögonblick efter att jag drar ett svar i armen, benet, halsen var fan somhelst så är jag frisk och då är jag ingen stans, där ingenting känns”.

Utmärkelser: Varje Dag Ett Helvete har vunnit pris för bästa film på Malmö Högskola 2009, samt pris för bästa dokumentär på Vårrullens filmfestival 2010.

”Årets bästa dokumentärfilmspris går till filmare som inkännande och ödmjukt vågar ta tillvara på en svår situation och låtit en stark huvudkaraktär ta plats. Filmarna utforskar genom en modig form det indirekta berättandet. Filmen går rakt in och skildrar osentimentalt och sakligt en mans väg från heroin till metadon.”
– Vårrullen filmfestival 2010

Huvudkaraktären Janne står i en tunnel och funderar, människor passerar förbi

Medverkande och manus: Janne Wallin

REGI/FOTO/LJUD/KLIPP : SVEN BLUME & JONAS FALK
MANUS & MEDVERKANDE: JANNE WALLIN
PRODUCENT: HANNA SOLBERGER
MALMÖ HÖGSKOLA, 2009
SPRÅK: SVENSKA
TEXTNING: ENGELSKA
GENRE: DOKUMENTÄR
LÄNGD: 9 MIN

Ytterligare 13 korta dokumentärer om narkotikamissbruk

Under 2009 skapades ett pilotprojekt på Malmö Högskola. Den webbaserade kursen för Hälsa och Samhälle skulle i sitt undervisningsmaterial utgå från kortare dokumentärfilmer där studenterna fick en personligare och mer komplex relation till missbruksvården. 13 dokumentärfilmer skulle skildra missbrukare i deras kamp på nära håll, detta omfattande och ambitiösa kursmaterial skulle lyfta brukarna in i undervisningen och på så sätt lyfta diskussionerna till en ny nivå i utbildningen. Utöver detta gjorde Jonas Falk och jag en handfull informationsfilmer om olika vårdmodeller till kursen.

”Varje Dag Ett Helvete” som är en produkt av detta arbete blev den fjortonde filmen på detta ämne, den har vunnit pris för bästa film på Malmö Högskola 2009 samt pris för bästa Dokumentär på Vårrullens filmfestival 2010. Kontakta gärna mig för att ta del av de övriga filmerna inom detta projekt.
Hur vi bör stödja och hjälpa människor med narkotikamissbruk är frågor som samhället allt för ofta väljer att blunda för, tyvärr har jag en känsla av att många inte ser människorna bakom statistiken om tunga missbrukare. Hur kan vi utsätta en så marginaliserad samhällsgrupp för ytterligare livsfara genom att inte tillåta dem rena sprutor och en naturlig mötesplats med kunnig personal som ser dem. Skulle vi se dem som människor går det inte att rättfärdiga den omänskliga politik som vi har om vård och stöd, där sprutbytesdebatten är ett tydligt exempel.
Det som lyfts upp i dokumentärerna är framförallt hur läkemedelsbehandlad missbruksvård fungerar utifrån ett brukarperspektiv, både inför och under behandlingen. Samt hur misstänksamheten och bristen på tillit från samhället ställer till det för den som faktiskt kämpar för att bli av med sitt beroende. Dessa filmer skildrar de många brister som finns inom vården i vårt samhälle, många brister som många gånger har sitt ursprung i bristen på förståelse och möjligheten att sätta sig in i den andres situation. Det som slog mig under detta projekt är hur viktigt det är att lyfta in en dokumentär berättelse direkt från verkligheten in i Universitetsutbildningen, för att på så sätt bygga broar.
Kursen riktar sig till socionomer, sjuksköterskor och övriga människor inom vård av olika slag. Projektledare för filmerna: Hanna Solberger. Initiativtagare och beställare: Björn Johnson (filosofie doktor i statsvetenskap och docent i socialt arbete) på Malmö Högskola.