Permissionen

FINNS NU PÅ DVD för visning i skolor och institutioner

Filmen går att beställa via Filmcentrum mer info och kontakt

“Peter har en dags permission från fängelset för att hälsa på Maximus som fyller sex. I voice over berättar Peters syster om tiden före fängelset och Peter om tiden i fängelset.
Närgången och poetisk reflektion över hur livsval påverkar familj och vänner” /Alexandra Lind, Göteborgs filmfestival (2013)

Permissionen pappa och son

Åtta timmars permission, en dag utanför murarna. Peter står inför ett svårt val då han möter sin familj och firar sin älskade sons sexårsdag. Familjen tar emot honom med öppna armar, men det är en stor osäkerhet under ytan. Vad vill han egentligen? Hans syster har kämpat i många år och nu vågar hon inte längre tro på en förändring. Är en vardag utanför fängelset möjlig och är han redo för denna resa? Han måste fatta ett beslut.

För lösenord till filmen kontakta Sven Blume

 

Permissionen, inifrån anstalten HallPermissionen_syskonen

Bild från Kumla anstalten, samt bild på syskonen Lisen och Peter

Jag vill med mitt filmskapande utforska människan och hennes förhållande till samhället. Det är stora frågor som inte har några enkla svar. I dokumentärfilmen Permissionen följer jag Peter under några få timmar utanför fängelsets murar. Denna korta stund i hans liv beskriver den komplexa situation som han just då befinner sig i, och de svåra val han står inför. Idén om att filma denna permission väcktes jag då jag fick tillgång till Peters dagböcker. Texterna som finns med i filmen är skrivna under hans år på olika anstalter, samt de minst lika gripande brev han får till svar från systern Lisen. Svar som beskriver hans svek och hennes tålmodiga kamp. Brev som ger en närgående och känslig inblick om ett hopp som för länge sedan skulle slocknat, om det inte funnits en äkta syskonkärlek. /sven

Permissionen_moppe

Premiär: Göteborgs Internationella Filmfestival 2013
Regi: Sven Blume
Foto: Mikael Gustafsson, Annika Busch
Klipp: Hanna Storby
Ljud: Johan Johanson
Musik: Weiwei Jin
Origalantexter: Peter Helleday & Lisen Helleday

Manusbearbetning: Robert Styrbjörn, Hanna Storby & Sven Blume
Medverkande: Peter Helleday & Lisen Helleday
Stockhlms Dramatiska Högskola, 2012
Distribution: Filmcentrum

Till Permissonen på IMDb